Smakosze kawy lubią czasem poeksperymentować z niewielką czarną i nierzadko dodają do niej aromaty, syropy, mleczka smakowe lub bakalie. Aromatyzowanie herbatki jest dużo łatwiejsze, ponieważ liście herbaciane można skropić zapachem albo ekstraktem innej rośliny i zostanie on szybko wchłonięty – kawa i herbata. Aromatyzowane kawy wytwarza się w wyniku podobnego procesu, jednak kawa naturalnie neutralizuje inne zapachy. Bardzo dobrze z kawą komponują się alkohole, wanilia, pomarańcze i przeróżne cytrusy. Zwolennicy kaw smakowych – kawy smakowe zalecają jednakże picie czarnej kawy z dodatkami syropów albo mielonych orzechów, zamiast kupowanie kawy aromatyzowanej. Wynika to z dwóch głównych reguł: kawa z syropem posiada intensywniejszy smak dodanej substancji niż aromatyzowane ziarna. Kawy i herbaty smakowe oraz wzbogacane smakowo i zapachowo, są znakomitym podarunkiem na święta oraz niezobowiązującym prezentem na dowolną okazję.